Fem rekommendationer som gynnar ditt tillfrisknande:

Snart är det sommar och semester tider - det vi som arbetar på DBK kallar för ”Återfallssäsongen”. Inför detta kommer här några av de rekommendationer vi ger våra patienter.

Skapa och underhålla ditt nätverk. Motsatsen till beroende är kontakt (anknytning). Alla människor behöver andra som vi kan lita på. Beroende är inte bara biologi – utan när gemenskap med andra beroendepersoner är tillgänglig förlorar båda de kemiska och de sexuella drogerna sin lockelse.

 Övervinn dina tvångsmässiga beteenden. För att kunna ta dig ur tvångsmässiga beteenden är det nödvändigt att förstå dina individuella utagerandemönster. Se utagerandesystemet på vår hemsida:

 https://www.dbksverige.se/blogg/2023/10/12/del-1-utagerandesystemet

 Det är också nödvändigt för dig att se de unika faktorer som håller dig fånge i den destruktiva spiralen. Att inventera de olika faserna i utagerandesystemet och identifiera tankar, känslor och beteenden gör det möjligt att etablera olika motkrafter eller interventioner - sätt att avbryta den destruktiva processen.  

Etablera ditt varaktiga tillfrisknande. Tillfrisknande handlar inte om vad man ”ger upp”, utan det handlar om vad man tar till sig. Att utveckla nya dagliga rutiner, hälsosamma sysslor, hälsosamma ritualer och olika sätt att hantera svåra känslor är alla strategier som hjälper dig att undvika att glida tillbaka eller ta återfall. De hjälper dig att njuta av tillfrisknandet i motsats till att bara stå ut. När vi är aktiva i våra utagerandebeteenden är det mycket tid och energi som är bunden till det. När vi inte längre agerar ut behöver vi använda den tiden och energin i konkreta åtgärder som gynna vårt tillfrisknande.

 

Skapa en vision. När du engagerar dig i tillfrisknande innebär det bl.a. att förändra negativa kärnföreställningar och utveckla en vision om framtiden. En framtid som är fri från skam och som erbjuder uppfyllelse. Din vision om framtiden kommer att ersätta beroendet och tillhandahålla motivation för förändring, även när tillfrisknande känns tuff.  

 

Identifiera positiv sexualitet. Oavsett din relationsstatus just nu är det grundläggande för tillfrisknande att du erkänner din rätt att uttrycka din sexualitet och inte ignorera eller minimera det. Olikt kemiskt beroende är inte avhållsamhet från drogen målet, utan att integrera hälsosam sex – oavsett hur det ser ut för en specifik individ. Det kan handla om sex med en partner, sex utan att ha en partner eller att leva i celibat.

Utmana dina kärnföreställningar. Det finns ett antal kärnföreställningar eller ”mörka följeslagare” som blockerar tillfrisknande. En del är uttalade medan andra är viskningar eller tysta skrik i våra huvuden. ”Du duger inte som du är”; ”Du kan inte lita på andra”; ”Du är ovärdig kärlek” är några exempel. Tillfrisknade handlar bl.a. om att inte låta dessa dysfunktionella interna budskap ta över och bestämma.

Behöver du - eller känner du någon som behöver hjälp att ta sig ur tvångsmässiga sexuella beteenden? Be hen att höra av sig till oss:

070-965 43 48

eller mejla till: info@dbksverige.se