Vad är tolerans och eskalering?

I den senaste utgåvan av Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) uppger American Psychiatric Association att substansbrukssyndrom (alkoholism och drogberoende) kan identifieras med 11 kriterier, varav två räcker för att fastställa diagnosen.

Vi som arbetar med tvångsmässig sexuellt beteende (ICD-11-6C72) eller sexberoende däremot baserar vår bedömning om förekomsten av detta på tre primära tecken eller kriterier:

1. Tankemässig upptagenhet eller besatthet av de specifika sexuella beteendena.

2. Förlust av förmågan att kontrollera de specifika sexuella beteendena, som allmänt visar sig genom flera misslyckade försök att upphöra med eller förminska förekomsten av de specifika sexuella beteendena.

3. Negativa konsekvenser kausalt relaterade till att ägna sig åt de specifika sexuella beteendena.

 

De näst vanligaste tecknen på sexberoende - och alla andra uttryck för beroende för den delen - är tolerans och eskalering.

 

• Tolerans: Tolerans uppstår när kroppen kräver allt större eller mer potenta doser för att få samma effekt av ett beroendeframkallande substans eller beteende.

 

• Eskalering: Eskalering uppstår när en person som till exempel ägnar sig åt ett beroendeframkallande sexuellt beteende som man utvecklat en tolerans till, ökar intensiteten genom att ägna sig åt häftigare eller mer potenta sexuella beteenden. När det gäller substansberoende handlar det oftast om att öka dosen eller ändra till en ”starkare” drog.

 Nästan varje beroendeperson kommer att uppleva åtminstone en viss grad av tolerans och eskalering oavsett vad man är beroende av.

Hur ser tolerans och eskalering ut?

Med substansberoende gör tolerans och eskalering att den beroende tar mer av en kemisk substans eller en starkare substans i ett försök att uppnå och bibehålla den önskade effekten. När det handlar om ett beroende kopplad till beteenden orsakar tolerans och eskalering att den beroende ägnar allt längre tid i beroendet eller ökar intensiteten i de beroendeframkallande beteendena. Med tiden, tack vare tolerans och eskalering, finner den beroende ofta att de använder substanser och engagerar sig i beteenden de aldrig förväntat sig eller velat göra tidigare.

 

Ett illustrativt exempel: tänk på heroinberoende. Ingen, och jag menar ingen, injicerar heroin direkt när de börjar använda droger. De börjar med alkohol eller hasch eller kanske receptbelagda mediciner. Allt eftersom tiden går ökar toleransen, och som svar eskalerar användningen. Kanske börjar de dricka eller röka gräs direkt när de vaknar på morgonen, eller så börjar de krossa och snorta de piller som de använder för att få snabbare effekt, etc. Så småningom ger inte ens dessa beteenden den önskade effekten, så de "upptäcker" tyngre droger och mer effektfulla sätt att inta dessa droger. Innan de vet ordet av, och ofta utan att någonsin ha fattat ett medvetet beslut om att göra det, har de en nål i armen.

 

Beteendeberoende eskalerar på liknande sätt. Låt oss använda porrberoende som ett exempel. Att ibland titta på och onanera till vanlig porr är för många människor den psykologiska motsvarigheten till att dricka några öl. Om användningen fortsätter, sätter dock toleransen in, och porranvändaren måste titta på mer porr eller mer intensiv porr för att skapa den önskade effekten. Snart tittar användaren på porr som skulle ha varit avtändande när de en gång i tiden började. En porrberoende kan också eskalera till andra online beteenden som webbcamsex; sexchatt; att ragga via olika appar. De kan till och med eskalera till beteenden i verkliga livet som strippklubbar, tillfällig sex, anonym sex, prostitution, otrohetsaffärer och liknande.

 

Om du eller någon du bryr dig om kämpar med tvångsmässig sexuellt beteende finns hjälp att få.

Ring 070-965 43 48 eller mejla info@dbksverige.se