Återfallsläge

Återfall. Detta ord beskriver en företeelse som tar ifrån oss vår hårdvunna integritet och våra uttalade mål för tillfrisknande. Även om det inte är oundvikligt kan återfall förväntas för en betydande del av tillfrisknande sexberoende personer, särskilt tidigt i tillfrisknande. Som sagt, slippar och återfall är känslomässigt, psykologiskt och till och med fysiskt smärtsamma och ibland tragiskt nog till och med dödliga.

 Ett återfall kan tyckas komma från ingenstans, men så är det inte. Dess rötter ligger i mönster som länge funnits och ibland också varit uppenbara. På DBK beskriver vi detta som att vara i återfallsläge.

 Konstellationen av triggers och varningssignaler för återfallsläge varierar från individ till individ, men stress är en universell komponent. Att leva stressfritt är orealistiskt, men att hantera stress väl är möjligt.

 Även om nivåerna av stresstolerans kan variera mycket beroende på olika livshändelser, är det viktigt att känna till sin baslinje. När vi är under hög stress minskar vår förmåga att hantera våra reaktioner, vilket betyder att vi behöver röra oss närmare våra nätverk och våra forum för tillfrisknande. Det är viktigt att övervaka varje förändring i vår "normala" baslinje när det gäller stressnivån, vilket kan fungera som en tidig varningssignal för återfall.

 De flesta av oss är bekanta med våra egna vanligaste fysiska reaktioner på stress, och i återfallsläge kommer dessa att eskalera. Sömnen kan störas och aptiten (inklusive sexlust) kan fluktuera vilt. Spänningar kan fara genom kroppen vilket resulterar i stelhet och obehag. Andra stressreaktioner kan uppstå, till exempel andfåddhet, mag-tarmproblem, snabb puls, huvudvärk och till och med plötslig dåsighet.

De negativa känslorna i återfallsläge är också nästan gemensamma för alla sexberoende personer. Dessa inkluderar ångest, som kan ta formen av en generaliserad rädsla för vilken ingen specifik utlösande oro kan identifieras. Dessutom kan vår tolerans för irritation minska och vi kan börja reagera hårdare och med irritabilitet. Ett symtom på detta är när vi börjar upptäcka en massa idioter i vår omgivning. Depressiva symtom är också vanliga i detta tillstånd, med klassiska symtom som extrema störningar i humör, aptit eller sömn, samt en oförmåga att uppleva njutning när det gäller olika områden i livet. Just det sistnämnda är särskilt troligt under de första månaderna av tillfrisknande när dopaminsystemet håller på att läkas. I återfallsläge tenderar vi också att koppla bort från andra. Våra kontakter är avgörande för vår nykterhet eftersom de skapar det ansvarstagande som krävs för att leva i integritet. Till exempel, om vår mötesnärvaro på självhjälpsgrupper är sporadiska och folk slutar förvänta sig att vi går på mötena blir vi i samma takt mindre ansvariga för var vi befinner oss och vad vi gör, vilket skapar möjlighet till återfall.

Vi kan också börja koppla bort internt. Starka känslor av skam, självfördömande och till och med självhat kan utlösas, vilket resulterar i en önskan om att dissociera genom att fantisera eller bedöva. På så sätt tappar vi kontakten med våra mål, våra värderingar och oss själva.

 Slutligen är negativt tänkande ett kännetecken på återfallsläge. Detta kan vara uppenbart när vi ägnar oss åt kritiskt självprat som fyller våra hjärnor och påminner oss om gamla negativa kärnföreställningar. Sådant tänkande kan resultera i att vi behåller hemligheter, ibland för att undvika att bli dömda eller att skämmas, och ibland för att skapa förutsättningar för återfall. Hemligheter undergräver transparensen, vilket är avgörande för vår tillfrisknande och integritet. Vi kan också börja rationalisera som ett sätt att rättfärdiga dåliga beteenden, hävda att vi har fått en anhopning av problem eller speciella omständigheter som på något sätt gör återfall till ett rimligt val.

 Det är viktigt att komma ihåg att när vi är i detta tillstånd är det väldigt svårt att bryta sig ur bubblan och få ett objektivt perspektiv. Och det är precis då som vi behöver feedback från de människor som känner oss bäst. När vi är i återfallsläge kommer det förmodligen att vara uppenbart för de omkring oss innan vi själva inser det.

Två primära verktyg kan användas för att vi ska kunna övervaka oss själva när det gäller återfallsläge och för att fånga upp sig själv innan det går för långt och återfall är oundvikligt. Det första verktyget är självmedvetenhet, som inte enbart handlar om att vi observerar våra beteenden. Det inkluderar också en medvetenhet om vårt inre liv – förmågan att märka vad som händer känslomässigt och fysiskt och vidta åtgärder för att återskapa balans.

 

Det andra verktyget är att upprätthålla ett stabilt socialt nätverk. De negativa tankemönstren som är karakteristiska för återfallsläget kan undan för undan ta ifrån oss vår lyhördhet för vilka andra alternativ som finns annat än i slutändan återfalla. Social kontakt är avgörande för att motverka denna snedvridning. Vi behöver andra människor för att få feedback om vad de observerar hos oss - och vi behöver kunna höra det de säger och internalisera denna feedback. Även om det inte borde finnas skam i att ta ett återfall vill ju alla i tillfrisknande undvika det. Ju tidigare vi kan släppa vår stolthet och be om hjälp, desto bättre kommer vi att ha det.

På DBK hjälper vi våra patienter att hitta baslinjen när det gäller stress. Personlig Riskbenägenhets Index (PRI) är en av våra utmärkta verktyg för detta.

Mejla gärna info@dbksverige.se , eller ring 070-965 43 48 för information!