Behandling för sexberoende

“Sexberoende kan beskrivas som sexuellt relaterade tvångsmässiga beteenden. Dessa beteenden ger ofta upphov till stress, ångest och oro samt förhindrar den beroende att leva ett tillfredsställande liv.”

DBK Sverige har 4 olika typer av behandling som gäller för sexberoende personer:

  1. Öppenvårdsbehandling i grupp på DBK i Stockholm. Par-grupp varannan vecka ingår.

  2. Intensivbehandling i grupp. Länkbehandling kombinerat med helg workshops var 6:e vecka.

  3. .Behandling i grupp via länk.

  4. Behandling via enskilda samtal antingen via länk eller IRL på vår klnik i Stockholm.

nicolas-ladino-silva-269555-unsplash.jpg

Vägvalsprogrammet - din färdväg i tillfrisknande

På DBK Sverige har vi tre behandlingsprogram som vi utvecklat sedan vi startade vår verksamhet 2002. Det behandlingsprogram som är för sexberoende eller CSBD (ICD-11/6C72) heter Vägvalsprogrammet och bygger på uppgifter man gör hemma för att sedan redovisa i sin grupp, eller tillsammans med sin terapeut om man har individuella samtal. Man får speglingar eller feedback av gruppen eller sin terapeut för ett sedan få en ny uppgift. Uppgifterna är utformade för att optimera tillfrisknandeprocessen.

Behandlingsprogrammet är influerat av en mängd olika men ändå liknande program i framför allt USA. Några exempel på de behandlingsprogrammen vi är influerade av kommer från International Institute for Trauma and Addiction professionals (IITAP) och från Sexual Recovery Institute i Los Angeles. Vägvalsprogrammet är också influerat av de behandlingsprogram för substansberoende som finns båda i Sverige och USA. Vår metodik är även inspirerad av 12-stegsprogrammet.

Klicka gärna på länken för en artikel som beskriver ramen för vårt behandlingsprogram för sexberoende eller CSBD.

https://www.dbksverige.se/blogg/2023/11/24/introduktion-till-vgvalsprogrammet-dbk-sveriges-uppgiftsbaserade-behandlingsprogram

Sexberoendets karaktär

Människor som lider av sexberoende har förlorat sin förmåga att välja om de ska engagera sig i specifika sexuella beteenden eller om de ska låta bli. Även om detta inte ursäktar deras beteende så visar det på ett tydligt sätt beroendets natur. De som mår dåligt eller känner obehag på grund av sina sexuella beteenden - oavsett om det sker på internet eller i riktiga livet - kan få hjälp genom att söka hjälp hos de professionella behandlare som arbetar med sexberoende på DBK.


En sexberoende person utvecklar en ohälsosam eller destruktiv relation till de specifika sexuella beteenden han eller hon ägnar sig åt. Att ägna sig åt dessa beteenden sker på bekostnad av sin egen självkänsla. Samvete, värderingar, relationer och socialt sammanhang kommer till skada. Man är huvudsakligen upptagen med sexuellt spänningssökande, sexuell njutning och sexuell intensitet – vilket har lite eller inget alls att göra med vem man har sex med. För en del krävs ingen relation alls till verkliga människor.

Obalans i hjärnans belöningssystem

freestocks-org-526357-unsplash.jpg

Som alla beroenden orsakar sexberoende en obalans i hjärnans belöningssystem. Den som är sexberoende sexualiserar olika känslor på ett ohälsosamt sätt och kan till exempel få sexuella impulser vid rädsla, smärta, ilska, skam -eller skuldkänslor. Den sexberoende utvecklar ett självskadebeteende. Det som till en början kanske kändes lustfyllt, spännande och skönt sker i efterhand på ett tvångsmässigt sätt.

Hur vet jag om jag är sexberoende?

nik-shuliahin-251237-unsplash.jpg

Det som kännetecknar allt missbruk eller beroende - inklusive sexberoende - är om det man gör orsakar eller underblåser problem och att man trots det fortsätter med det. Om de sexuella aktiviteterna ger negativa konsekvenser vad det gäller relationer med andra människor, arbete eller skolgång, vad det gäller hälsan (fysisk hälsa så väl som känslomässig hälsa), i dina förhållanden med nära och kära och vad det gäller din status i samhällslivet och du fortsätter med dina sexuella aktiviteter ändå – då har du sannolikt problem.
Du vet att du är sexberoende om du gör saker sexuellt som går emot dina underliggande värderingar och det du tror på eller om du använder mer tid, mer fokus och mer energi på dina sexuella aktiviteter eller tankar än vad du egentligen vill. Män och kvinnor som är sexberoende kan ofta säga till sig själva; ”Det här är sista gången jag ska …….. ”. Trots det drivs de så småningom till att återvända till samma sexuella situationer som tidigare.
För människor som är sexberoende är det omöjligt att åta sig att sluta med eller förändra en viss sexuell aktivitet under någon längre tid – även om man lovar sig själv och andra att göra det. De flesta sexberoende har också problem med äkta intimitet. De beskriver hur de får känslor av en överväldigande intensitet eller spänning allteftersom de närmar sig möjligheten att få ägna sig åt sin speciella sexuella aktivitet och beskriver denna intensitet som ”att vara i bubblan” eller ”som att vara i trance”.

Bedömningssamtal

Efter ett första kontakt per telefon eller via e-post får du/ni komma på ett bedömningssamtal. Om du har en partner rekommenderar vi att din partner följer med på bedömningssamtalet. Partnern får då träffa en anhörigterapeut för ett eget samtal under tiden bedömningen pågår. Bedömningssamtalet är ett verktyg vi använder för att se om man visar symptom på sexberoende. Om vi kan fastställa sexberoende rekommenderar vi behandling utifrån den sexberoendes situation. Kommer ni första gången som par handlar det även om att inventera de problem som finns i relationen på grund av ett eventuellt sexberoende. Ofta kombinerar vi parsamtal och bedömningssamtal. Som partner eller anhörig till en person med sexberoende befinner man sig ofta i en känslomässigt pressad situation. Till dig som är partner eller anhörig erbjuder vi stöd i den aktuella situationen, information om vad ett sexberoende innebär och krishantering, antingen individuellt eller i grupp.

Observera att bedömningssamtal är en tjänst vi erbjuder allmänheten och ingenting som på något sätt är bindande, även om c:a 75 % av de som gör bedömning får förslag att påbörja behandling.

Självtest Sexberoende

Observera att självtestet inte är till för att ställa diagnos för sexberoende, utan kan enbart användas som ett sätt för dig att kunna reflektera över om du tror att du behöver hjälp eller inte.